Enrique Mateos-Espejel
FP Innovations
La réduction de la consommation énergétique au sein des usines de pâtes et papiers (P&P) est devenue une priorité pour assurer leur survie économique sur le long terme dans un marché hautement concurrentiel. Des techniques telles que l’intégration des procédés peuvent être utilisées pour analyser l’ensemble d’un procédé afin d’identifier les améliorations à apporter pour optimiser l’utilisation de l’énergie. Cette méthode reconnue et éprouvée permet de réduire la consommation d’énergie jusqu’à 30%. Dans cette présentation, nous allons illustrer le approche ainsi que son application dans des usines canadiennes de P&P.
Enrique Mateos-Espejel is research scientist in the Process Engineering program of FPInnovations. He received a B.Eng. (2004) and M.Eng. (2005) in Chemical Engineering from Universidad de las Americas Puebla and a Ph.D. in Chemical Engineering from the École Polytechnique de Montréal in 2009. He joined FPInnovations in 2010. His area of expertise is energy efficiency optimization, process integration and process modeling. He has worked in the development of holistic methodologies to improve the energy efficiency of P&P processes while considering energy, water and techno-economic aspects. He has evaluated the energy and technical impacts of integrating different biorefining technologies in P&P processes, and of converting conventional kraft mills to dissolving pulp operation. He has also performed full process integration studies in different types of P&P processes towards identifying practical measures to decrease their steam and water consumption and increase their power generation. Enrique won the PAPTAC 2011 I.H. Weldon award for his work on energy sustainability of the green integrated forest biorefinery.